nowamatrycastawekvat

                                                                                         NOWA MATRYCA STAWEK VAT 
Już 1 kwietnia 2020 wchodzą w życie zmiany w ustawie o VAT tzw. matryca stawek VAT. Nowe stawki VAT będą ustalane na podstawie nowych kodów statystycznych UE tj. nomenklaturze scalonej CN.
Zmianie ulegnie opodatkowanie wielu produktów codziennego użytku.
Spadną lub zostaną zrównywane stawki VAT min. na:
a) Książki papierowe i elektroniczne będą teraz objęte podatkiem – 5%
b) Ujednolicenie stawki na wszelkiego rodzaju pieczywo na jedną stawkę – 5% (obecnie 5%, 8%, 23%)
c) CN 19 – przetwory ze zbóż, makarony, płatki, wyroby ciastkarskie itp. – jednolita stawka 5%
d) Żywność medyczna, żywność dietetyczna specjalnego przeznaczenia – 5% (obecnie 8%)
e) Artykuły higieniczne (pieluchy, podpaski, tampony) – 5% (obecnie 8%)
f) Musztardy, papryka słodka i niektóre przyprawy przetworzone – stawka zostanie obniżona z 23% na 8%
g) Ujednolicenie stawki na czasopisma wydawane papierowo i elektroniczne – spadek z 23% na 8%

Dla równowagi wzrasta też stawka podatkowa min. Na
a) Niektóre przyprawy nieprzetworzone ( kurkuma, szafran itp. ) z 5% na 8%
b) Skorupiaki zakwalifikowane do CN 0306 (homary, krewetki, ostrygi, langusty itp.) – CN0308 będą już zakwalifikowane jako towar luksusowy – podwyższenie stawki 5% na 23%
c) lód spożywczy – 8% na 23%
d) czasopisma specjalistyczne – 5% na 8%(tutaj wyjątkiem będą czasopisma lokalne i regionalne)

Usługi nie są objęte katalogiem CN, wprowadzone zmiany natomiast zmienią opodatkowanie niektórych usług
1) Roboty konserwacyjne zostaną objęte stawką 8%
2) Największym utrudnieniem tej ustawy i zmiany która nas czeka jest zmiana opodatkowania dzielności gastronomicznej(PKWiU 56). Standardowa stawka pozostaje bez zmian i wynosi 8% dla usług gastronomicznej i oddzielna stawka dla napojów przygotowywanych i podawanych w restauracjach. Niestety w związku z podniesiemy podatku VAT na owoce morza, dania zawierające ww. składniki również zostaną opodatkowane podstawową stawką VAT – 23%.
Jednocześnie wraz z nową matrycą, podatnicy zostaną wyposażeni w możliwość składania wniosku o wydanie WIS(Wiążącej Informacji Składkowej). Dyrektor Krajowej Administracji Skarbowej w ciągu 3 miesięcy od złożenia wniosku wyda decyzję administracyjną wskazującą czy zastosowana przez nas stawka podatkowa jest prawidłowa, taka interpretacja indywidualna w zastosowania zakresie stawki VAT.
Podsumowując wprowadzona zmiana klaruje bardzo dużą część niejasności i wątpliwości interpretacyjnych, teraz podatnik samodzielnie będzie mógł sprawdzić stawkę podatku poprzez skorzystanie z paneuropejskiej nomenklatury produktowej CN. Dodatkowo bardzo wiele stawek podatkowych uległo obniżeniu, dopiero okaże się czy to wpłynie na obniżenie cen przez producentów. Jedyne co może martwić to podwyższenie stawki podatkowej na owoce morza, a w szczególności na usługi gastronomiczne co może budzić duże wątpliwości interpretacyjne wśród bardzo wielu polskich restauratorów.